120115 | TBM – Lyhyt käyttäytymisopas kuntosalille

Olkapääni otti ja hajosi viime talvena, eikä sen koommin ole täysin käyttökelpoiseksi kuntoutunut. Mieli palaisi cross training -harjoittelun pariin, mutta käden kunto estää tällä hetkellä järkevän tankoharjoittelun liki kokonaan. Edessä on siis ainakin hetkeksi vastahankainen paluu ns. tavalliselle kuntosalille. Siitäpä tulikin mieleen tämä…

Lyhyt käyttäytymisopas kuntosalille

Kuntosaliharjoittelu on vähän niin kuin pasianssia pelaisi – vaikka yksin yrittää tuuskata, niin heti on joku selän takana neuvomassa. Yleensä innokkaimpia neuvojia ovat ne, jotka ovat vasta itse joutuneet kuntosalikärpäsen puraisemaksi. Oman treeninsä päätteeksi nämä kaikkitietävät vasta-alkajat viihtyvät mieluusti Facebookissa, jossa voivat rehvakkaasti jaella Googlesta kaivettuja termejä ja tietoiskuja meidän tavallisten kuolevaisten iloksi. Ei millään pahalla näille tuoreille tietopankeille, mutta itse otan mieluummin neuvoja vastaan sellaisilta tyypeiltä, jotka myös näyttävät siltä, että ovat saaneet kuntosalilla aikaan muutakin kuin ison laskun.

Yleensä nämä besserwisserit haaveilevat itse todella lihaksikkaasta kropasta, ja unohtavat kaikessa erinomaisuudessaan, että muut eivät välttämättä tavoittele six packia, erottuvia hauiksia tai teräksisiä pakaroita. Nämä lihasvuoreksi hamuavat ovat useimmiten muuten juuri niitä, jotka valtaavat pari lempparilaitettaan käyttöönsä koko illaksi niin, etteivät muut mahdu väliin ollenkaan. Tietääkseni jokainen maksaa salikäynnistään likimain saman verran, joten sen salin innokkaimmankin Muskeli-Masan olisi reilua päästää edes hetkeksi irti ylätaljasta, että pumppaamaan pääsisivät välillä muutkin.

Salille mahtuu monenlaista menijää. Meikäläiselle on ihan sama, mitä varten itse kukin käy rautaa nostamassa, kunhan homma toimii ja kaikki pelaavat samoilla säännöillä. Yksi asiakasryhmä jaksaa kuitenkin hämmästyttää vuodesta toiseen. Oman kokemukseni mukaan kaikessa kuntoilussa vaikeinta on kotoa lähteminen. Onkin hankala ymmärtää, miten jotkut jaksavat nähdä sen vaivan, että repivät itsensä pitkän työpäivän jälkeen ylös sohvalta, matkaavat kuntosalille, maksavat salikerrasta pitkän pennin ja sitten hengailevat tientukkona, katselevat peiliin ja korkeintaan ovat tekevinään jotain.

Monet ovat tuskailleet, miten kuntosalille meneminen on hankalaa ja salilla viihtyvä porukka jotenkin pelottavaa. Tärkeintä on muistaa, että suurimmalla osalla salikävijöistä on yhteinen tavoite, lihaskunnon kasvattaminen ja siinä sivussa oman ulkonäön kohentaminen. Parhaiten salilla pärjää ihan samoilla eväillä kuin elämässä muutenkin – huolehtii ennen kaikkea omista tekemisistään, mutta muistaa välillä ottaa huomioon myös muut ihmiset.

(julkaistu Sanomalehti Kalajokilaaksossa 11.8.2012)

Viikon päästä maanantaina kokeiluvuorossa on muuten kalevalainen jäsenkorjaus. Toivottavasti tämä poppamies osaa loitsun, jolla olkapäästä tulisi taas kivuton.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s