190115 | TBM – Liikaa lihaa näkyvissä

Tämän viikon muistelukolumni on kirjoiteltu kesäkuumalla, mutta Kokkolan kissat ovat niin kuumaverisiä, että sama näyttää pätevän täällä paikallisissa ravitsemusliikkeissä näin talvipakkasillakin.

Liikaa lihaa näkyvissä

Sandaalit, tennissukat, salihousut, 90-lukua henkivät shortsit ja mauttomilla teksteillä varustetut t-paidat saavat muotitietoisten kansalaisten halveksunnan osakseen joka kesä. Myönnetään, myönnetään – meikäläinenkin on ollut useamman suven vaatimassa näitä vaateparsia poltettavaksi roviolla. Tänä kesänä olen kuitenkin keksinyt yhden puolustuspuheenvuoron näiden sorrettujen vaatekappaleiden hyväksi: ne ovat peittäviä!

Olen tahtomattani nähnyt tänä kesänä enemmän vieraiden naisten alusvaatteita Ylivieskan yöelämässä kuin aiempina vuosina yhteensä. Meillä vanhemmilla naisilla (yli 25 vuotta on vanha, uskokaa minua) itsekritiikki pelaa sen verran, että kotoa lähtiessä saattaa mekko vielä vaihtua pidempihelmaiseen tai jopa pitkälahkeisiin housuihin, jos tuntuu, ettei ensiksi valittu kolttu peittänytkään riittävästi. Nuoremmilla daameilla tämä viimeinen vilkaisu ilmeisesti toimii toisinpäin – pakko vielä lähtöhetkellä vaihtaa mekko, jos ahteri ei joka askeleella vilkukaan ohikulkijoiden iloksi.

Jos vaatekaupassa ei oikein tiedä, mitä tarkoitusta varten mikäkin lumppu on olemassa, niin voin kertoa vinkin. Yleensä hintalapussa lukee, mitä vaatekappaletta kyseinen riepu edustaa. Toppi tarkoittaa suomeksi sanottuna paitaa, ja paidan kanssa on julkisilla paikoilla tarkoitus käyttää stringejä pidempilahkeisia alaosia. Mekko taas on se paitaa pidempi kolttu, jota voi pitää ihan paljain säärinkin. Kannattaa ensin kuitenkin varmistaa, että mekon helma yltää edes pari senttiä vesirajan alapuolelle, niin istuminenkin onnistuu eikä helmaa tarvitse koko ajan nyhtää alaspäin.

Myönnän toki, että omissakin vaatevalinnoissani on saattanut tapahtua yli- tai oikeastaan alilyöntejä, mutta lyhyiden helmojen kanssa yritän ylläpitää illuusiota peittävistä vaatteista ainakin sukkahousuilla. Ymmärrän, että kesäkuumalla ei sukkahousujen käyttäminen tule kuuloonkaan, mutta ehkä silloin voisi vaatekaapin kätköstä kaivaa edes hitusen pidemmän leningin sulojensa peitoksi. Voisi muuten kuvitella, että miehet ottaisivat tällaisen paljastavamman trendisuuntauksen vastaan ilomielin. Hämmästyksekseni olen kuullut jopa muutaman kaksilahkeisen intoutuneen tuumaamaan, että jotain pitäisi vielä nykyäänkin jättää mielikuvituksen varaan.

Olkoon se sitten vaikka vain alusvaatteiden väri.

Julkaistu kaupunkilehti Vieskalaisessa 14.7.2011

Neljässä vuodessa omakin hameenhelma on kiivennyt entistä ylemmäs, mutta väitän että paljaita pakaroitani ei silti ole kukaan sivullinen joutunut vasten tahtoaan katselemaan baaritiskillä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s