270115 | TBM – Eduskuntavaaliehdokkaat, tulkaa pois pelloilta!

Eduskuntavaalipöhinä alkaa ihan näillä näppäimillä, ja kohta on taas flyeriä, makkaranpaistokojua, kituvia ruusuja ja joutavia rintamerkkejä tarjolla jokaisessa mutkassa ja kaupan porstuassa. Pukataanpa tämä edellisten vaalien innoittama kolumni ulos ikään kuin varoituksen sanana kaikille eduskuntaan hamuaville.

Ennustan, että tulevan kevään aikana ehdokkaat löytävät tiensä sosiaaliseen mediaan. Luvassa siis alla listattujen konstien lisäksi myös täysin turhanpäiväisiä Facebook-sivuja ja uskomatonta Twitter-pätemistä.

Eduskuntavaaliehdokkaat, tulkaa pois pelloilta!

Hämmästyttävän monelle ehdokkaalle vaalimainonta tuntuu tarkoittavan pelkästään tienposkeen iskettyä julistetta ja postilaatikkoon ”Ei mainoksia, kiitos” –kyltistä huolimatta kannettua lärpäkettä. Nyt eletään vuotta 2011, ja silti eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjat tuntuvat hakevan mallia 90-luvulta.

Pellonreunoja ja tienvarsia ”koristavat” julisteet ärsyttävät minua suunnattomasti, ja Vieskalaisen tekstaripalstan tukkeutumisen uhallakin esitän teille ehdokkaat nyt kysymyksen. Miten koette hyötyvänne tienvarsimainoksista? Vastausta kannattaa miettiä erityisesti niiden, joiden mainos on kannettu keskelle erämaataivalta A4-koossa täyteen tekstiä printattuna.  Satasta ohi ajaessa ehtii juuri ja juuri huomaamaan, että siinä oli taas yksi, mutta lukemaan kylttiä ei varmasti pysty. Pahimmassa tapauksessa myös ehdokasnumero on tuhrittu tauluun niin pienellä, ettei sitä edes voi painaa muistiin ”Älä missään tapauksessa äänestä” –listalle. Ymmärrän toki, että tienvarresta löytyy edullinen paikka näkyvyyden tavoittelulle. Kannattaako sitä kuitenkaan käyttää, jos julisteet ja kyltit kääntyvät loppujen lopuksi ehdokasta vastaan?

Sisällön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös julistetelineisiin. Hyvinvoivaa Suomea tuntuu vähän huteralta lähteä rakentamaan ehdokkaan kanssa, joka ei saa edes omaa julistettaan kunniallisesti pystytettyä. Ouluntien varressa taas erään ehdokkaan plakaatti nojailee anteeksipyytelemättä traktorin peräkärryyn. Tekisi mieli tältäkin ehdokkaalta kysäistä, että niillä paskakärryilläkö meinasit Arkadianmäelle päräyttää?

Epäonnistuneiden tienvarsimainosten lisäksi omaa uskottavuuttaan voi horjuttaa typerillä iskulauseilla, noloilla kirjoitusvirheillä ja arveluttavilla valokuvilla. Siinä vaiheessa, kun esitettä katsoessaan ei tiedä tuijottaako missikilpailujen mainosta vai myöhässä olevaa ystävänpäiväkorttia, on jossakin menty pieleen. Siispä, hyvät eduskuntavaaliehdokkaat, tässä on teille tulevaisuutta varten neuvo – ja vaikka itse sanonkin, niin se on aika hyvä. Älä tee mitään (markkinointitoimenpidettä), jos et tee sitä kunnolla.

(julkaistu Vieskalainen-kaupunkilehdessä 14.4.2011)

Oispa jo huhtikuu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s