230215 | TBM – Ihmeellinen elämä

Tämän vanhan kolumnin loppulause putkahti mieleeni tänään. Elämä on arvaamatonta, mutta onneksi toivoa paremmasta on niin kauan kuin on elämääkin.

Ihmeellinen elämä

Vaikka auringonpaiste on viime viikkoina hellinyt ja hoivannut pohjoisen kalpeaa kansaa, on saatu lukea myös synkemmistä uutisista. Viikatemies ei ilmeisesti lämpöä pelkää, niin tiuhaan karmeista tapahtumista on tämänkin suven aikana uutisoitu. Alkuviikosta kaksi miestä menetti henkensä jonottaessaan pikaruokaravintolan autokaistalla. Tätä kirjoittaessani ei ollut vielä tarkasti tiedossa, mistä pistoolin esiin kaivamiseen johtanut riita alkoi. Poliisi arveli ammuskelun syyksi eräässä haastattelussa, että jollakin meni hermot grillijonossa. Tovi sitten entisaikojen formulasankarin elämä puolestaan muuttui silmänräpäyksessä, vaikka oma henkikulta säilyikin, kun viinanhuuruinen illanvietto katkesi kamalaan rysäykseen ja ystävän kuolemaan.

Tällaisten uutisten keskellä tulee välillä miettineeksi, miten hatarasti elämänlanka roikkuu ihmisessä kiinni. Kohtalon kulkuun ei aina itse voi vaikuttaa, joskus sitä vain osuu väärään paikkaan, väärään aikaan. Uskoipa kohtaloon tai ei, niin tällaiset tapahtumat jättävät harmittavan paljon tilaa jossittelulle. Jos viinaryyppyjä olisi ollut yksi vähemmän, olisiko liipaisinsormi ollut yhtä herkkä? Jos taikajuoma olisi jätetty väliin edes parin kierroksen ajaksi, olisiko tullut hypättyä kulkupelin rattiin? Jos grillijonossa etuilevaa öykkäriä ei olisi kehotettu menemään jonon hännille, olisiko tappelu jäänyt syntymättä?

Päättäjät ovat jo useampaan otteeseen koittaneet tarjota ratkaisuksi milloin mihinkin aselain tiukentamista, ja viinaveroakin on hilattu tasaiseen tahtiin ylöspäin. Pelkällä paperinpyörittelyllä näitä välikohtauksia tuskin onnistutaan kokonaan kitkemään. Jos sen viinapullon tosissaan haluaa, siihen löytyy kyllä rahaa, maksoipa pullo viisi tai viisitoista euroa. Sama pätee pyssyihin. Jos asetta haluaa heiluttaa, ei se tarve välttämättä lupakansiota katso. Varsinkaan, kun suomalaisissa kodeissakin on valtavat määrät aseita, joita ei viranomaisten papereissa ole edes olemassa.

Jos huhut pitävät paikkaansa, niin jokaisella on käytettävissä lopulta vain yksi elämä. Kannattaa varmaan miettiä tarkkaan mihin sen  käyttää.

(Julkaistu Kaupunkilehti Vieskalaisessa 7.7.2010)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s