160315 | TBM – Kenen joukoissa seisot?

Olipa pitkä tauko. Hirveä kiire ja korkea kynnys. Koitetaas taas – ja helpoimman kautta tietenkin, kun on valmis teksti. Ollaan fiilistelty työkämppiksen kanssa lähestyviä lätkäkisoja niin paljon, että jostain mielen perukoilta pomppasi muistiin tämäkin tekstinpätkä. Vappuun on vielä matkaa, mutta onneksi Youtube on pullolaan vanhoja lätkäkoosteita!

Kenen joukoissa seisot?

Urheilun seuraaminen tuntuu vähän valjulta, jos tulessa ei juuri sillä hetkellä satu olemaan suosikkiurheilija tai lempijoukkue. Jännitys, voitontahto ja verenmaku purskahtavat suuhun viimeistelemään penkkiurheilunautinnon vain, jos on sydämellään mukana kannustamassa suosikkiaan voittoon. Kaikkiin kisoihin ei tietenkään voi löytyä suosikkia kannustettavaksi, ja jokainen onkin varmasti joutunut joskus puntaroimaan vastaustaan ”Kenen puolella sää oot?” ja ”Kenen pitäis voittaa?” –kysymyksiin.

Kenen puolella sitten pitäisi olla? Toiset urheilijat hurmaavat persoonallaan, sanavalmiudellaan ja aurinkoisella hymyllään, kun toiset ansaitsevat kovemman kannustushuudon taitojensa ja kykyjensä vuoksi.  Hieman häpeillen tunnustan, että moni huonokin jääkiekkoilija on välttänyt osaltani täystyrmäyksen ulkonäöllisillä avuillaan. Tietysti on olemassa se yksi urheilija, jossa yhdistyvät nämä kaikki. Tarvitseeko täsmentää, että tarkoitan erästä uransa äskettäin päättänyttä mäkihyppääjää?

Sitten kun suosikki on löytynyt, päästään kannustamaan. Urheilukatsomoista kertyneellä kokemuksella uskallan jakaa kannustusjoukot viiteen eri lajityyppiin. Hissukka on se fanikatsomon hiljaisin jäsen, joka ei lähde mukaan aaltoihin eikä huutele suosionosoituksiaan ääneen. Pinnan alla kuitenkin kytee, ja hissukka onkin ihannoimansa kohteen uskollisimpia faneja. Kriitikko puolestaan on jokaisen katsomon suola. Kriitikko näkee epäonnistuneen suoristuksen jo ennen kuin sitä on ehditty tekemään, eikä ujostele mielipiteensä kertomisessa. Kriitikolla on jumalainen lahja löytää kaikesta jotain parannettavaa, ja vielä Maamme-laulun soidessa ja kultamitalien kilistessäkin kriitikon suu käy ja käden viittovat. Tietäväinen taas tekisi kaiken paremmin itse. Erityisen hyvin tietäväinen on perillä tekniikoista, hyökkäyskuvioista, suksivalinnoista ja kaikesta. Katsomoiden äänekkäin jäsen taas on fanaatikko. Oman suosikin puolesta mesutaan, huudetaan, otetaan paita pois pakkassäässä, tuhritaan naama maalauksin ja otetaan vastustajan kannattajilta tarvittaessa turpiin.

Lähestyvissä  jääkiekon MM-kisoissa omaa puolta ei onneksi ole vaikea valita. Sinivalkoisiin verhotut leijonat saavat täyden tukeni ja kannatukseni – ja samalla myös pettymykseni, kirosanani ja turhautumiseni. Ai niin, se viides kannattajaryhmä! Kannattajatyypissä yhdistyvät kaikki yllämainitut piirteet, ja sen voisi nimetä vaikka arjaksi.

(julkaistu Sanomalehti Kalajokilaaksossa 16.4.2011)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s